زیبایی و بهداشت فردی

کرم ضدآفتاب مینرال و شیمیایی: تفاوتشان در چیست؟

به گزارش بتادارو، داروخانه آنلاین تبریز، همه ما از خطرات نور خورشید آگاهیم. واضح است که قرارگیری طولانی‌مدت در معرض اشعه‌های UV به آفتاب‌سوختگی منجر می‌شود و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد. همچنین همه می‌دانند که محافظت از پوست کودکان با ضدآفتاب، اهمیت ویژه‌ای دارد.اما آیا می‌دانستید بسیاری از کرم‌های ضدآفتاب حاوی مواد شیمیایی هستند که می‌توانند روی سلامت شما و کودک‌تان اثرات نامطلوبی بگذارند؟ در این مقاله، کارشناسان پوست به شما توضیح می‌دهند که تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و مینرال در چیست.

روشن است که تندرستی کودک‌تان، اولویت اول شماست بنابراین ما تمام اطلاعات لازم برای مصون نگه داشتن دلبندتان در مقابل آفتاب را در اختیار شما قرار می‌دهیم.

تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی

تفاوت اصلی بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی در لیست مواد تشکیل‌دهنده آنهاست.

کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی حاوی مواد تشکیل‌دهنده‌ای هستند که می‌توانند بطور بالقوه باعث بروز مشکلات سلامتی برای شما و کودک‌تان شوند. از سویی دیگر ضدآفتاب‌های معدنی از ۲ ماده معدنی طبیعی – اکسید روی و دی‌اکسید تیتانیوم – بعنوان مواد تشکیل‌دهنده فعال استفاده می‌کنند. این مواد معدنی روی لایه بالایی پوست‌تان می‌نشینند و با منعکس کردن اشعه‌های UV از آن محافظت می‌کنند.

برای درک بهتر تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی، بیایید به هر کدام از آنها نگاه دقیق‌تری بیندازیم.

قیمت و خرید کرم ضدآفتاب

یک ضدآفتاب شیمیایی چیست؟

یک کرم ضدآفتاب شیمیایی، ضدآفتابی است که مواد تشکیل‌دهنده فعال آن، ترکیبات شیمیایی و غیرطبیعی هستند. چند نمونه از مواد تشکیل‌دهنده شیمیایی که معمولا در این نوع ضدآفتاب وجود دارند، عبارتند از:

  • اکسی‌بنزون
  • آووبنزون
  • اکتینوکسات
  •  هوموسالات
  • اکتی‌سالات
  • اکتوکریلین

علی‌رغم آنکه این ترکیبات توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تایید شده‌اند اما تحقیقات نشان می‌دهد که برخی از آنها خطرات بالقوه‌ای ایجاد می‌کنند، ازجمله:

  • اکتینوکسات
  • اکسی‌بنزون
  • اکتوکریلین
  • پادیمات اُ

مواد تشکیل‌دهنده فعال در ضدآفتاب شیمیایی – مانند موارد ذکرشده در بالا – از این جهت موثر هستند که اشعه‌های UV را جذب می‌کنند. سپس این ضدآفتاب‌ها از طریق یک واکنش شیمیایی، اشعه‌های UV را پراکنده می‌سازند. این بدان معناست که پوست شما به این علت محافظت می‌شود که درواقع اشعه‌های UV هرگز به بدن‌تان برخورد نمی‌کنند.

با اینحال قبل از آنکه این مواد شیمیایی بتوانند حفاظت UV فراهم کنند، پوست‌تان باید آنها را جذب کند. این می‌تواند باعث تحریک و ناراحتی خصوصا برای کودکانی شود که پوست حساس دارند.

علاوه بر این ممکن است مقدار کمی از مواد شیمیایی موجود در ضدآفتاب‌های شیمیایی، وارد جریان خون شما شوند. سپس از آن طریق به سایر مایعات بدنی ازجمله شیر مادر نفوذ کنند. مطالعه‌ای که توسط تیمی از دانشمندان به رهبری دکتر مارگارت شلامپ از دانشگاه زوریخ منتشر شد، مقادیر کمی از حداقل یک ماده شیمیایی موجود در این ضدآفتاب‌ها را در شیر سینه ۷۶٫۵ درصد از زنان مورد آزمایش پیدا کرد.

اکتینوکسات در ۶۴٫۷ درصد از شیر سینه زنان مورد بررسی شناسایی شد. ۳ ماده شیمیایی مورد تایید دیگر – اکسی‌بنزون، اکتوکریلین و پادیمات اُ – نیز در مقادیر قابل‌توجهی یافت شدند. این مسئله، بحث‌های زیادی را پیرامون ایمنی شیر مادر مطرح می‌سازد.

بنابراین شما باید ببینید که آیا این مواد شیمیایی برای کودک‌تان بی‌خطر هستند یا نه. در زیر به بررسی این نگرانی مهم می‌پردازیم.

آیا کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی برای کودکان بی‌خطر هستند؟

تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی
تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی

همانطور که در بخش قبل گفتیم، مواد تشکیل‌دهنده فعال در ضد‌آفتاب‌های شیمیایی اغلب به درون جریان خون شما نفوذ می‌کنند. آنگاه چه اتفاقی می‌افتد؟ برخی از این ترکیبات می‌توانند  بر سطوح هورمون‌ها در بدن شما تاثیر بگذارند. بعنوان مثال مطالعات نشان می‌دهد که مواد شیمیایی موجود در ضدآفتاب‌ها می‌توانند خطر ابتلا به اندومتریوز را در زنان افزایش دهند، غلظت اسپرم را در مردان کاهش دهند و سطوح تستوسترون را در مردان بالغ پایین بیاورند.

اگر تحقیقات نشان می‌دهد که که این ترکیبات شیمیایی ممکن است بر سلامت افراد تاثیر منفی بگذارند، پس چرا FDA آنها را تایید کرده است؟ پاسخ کوتاه این است که FDA هنگامی این مواد شیمیایی را تایید کرد که در اواخر دهه ۱۹۷۰ برای اولین بار شروع به کنترل ضدآفتاب‌ها نمود.

در آن زمان، اکثر این مواد شیمیایی مدتها بود که در ضدآفتاب‌ها استفاده می‌شد. بنابراین آنها بدون طی کردن یک پروسه کنترل جدی، مورد تایید قرار گرفتند. بعبارت دیگر آنها از این پروسه سخت‌گیرانه معاف شدند.

اگرچه تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که برخی از این مواد شیمیایی بطور بالقوه مضر هستند اما این تحقیقات هنوز قطعی نمی‌باشند. دانشمندان همچنان در تلاشند که اثرات مواد شیمیایی موجود در ضدآفتاب‌های شیمیایی را کشف کنند. اما FDA برای پس گرفتن تاییدش و ممنوع ساختن استفاده از یک ماده شیمیایی بخصوص در ضدآفتاب‌ها به مدارک قاطع و صریح نیاز دارد. به همین دلیل است که آنها همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بنابراین با توجه به اطلاعات بالا آیا ضدآفتاب‌های شیمیایی برای کودکان بی‌خطر هستند؟ متاسفانه نمی‌توانیم با قاطعیت بگوییم که آیا این نوع ضدآفتاب‌ها برای بچه‌های کوچک بی‌خطر هستند یا نه! درواقع حتی مطمئن نیستیم که آنها برای بزرگسالان ایمن باشند. قبل از نتیجه‌گیری قطعی لازم است تحقیقات بیشتری انجام شود.

شاید تمام اینها نگران‌کننده بنظر برسد اما نگران نباشید! برای محافظت از پوست کودک شما در مقابل آفتاب یک گزینه ایمن‌تر نیز وجود دارد: ضدآفتاب معدنی. بعبارت ساده ضدآفتاب‌های معدنی، جایگزین‌های ایمن‌تری برای همتایان شیمیایی‌شان هستند.

یک ضدآفتاب معدنی چیست؟

یک ضدآفتاب معدنی، همان چیزی است که از اسمش پیداست – ضدآفتابی که از مواد معدنی بعنوان مواد تشکیل‌دهنده فعال استفاده می‌کند. مواد معدنی که اغلب در این ضدآفتاب‌ها بکار می‌روند، عبارتند از اکسید روی و دی‌اکسید تیتانیوم. هر دوی این مواد بطور طبیعی وجود دارند اما می‌توانند به شکل مصنوعی نیز ساخته شوند.

مکانیسم عمل ضدآفتاب‌های معدنی با ضدآفتاب‌های شیمیایی کاملا متفاوت است. همانطور که گفتیم ضدآفتاب‌های شیمیایی به درون پوست شما نفوذ می‌کنند و با پراکنده ساختن اشعه‌های UV از آن محافظت می‌نمایند. در مقابل، ضدآفتاب‌های معدنی فقط  روی لایه بالایی پوست‌تان می‌نشینند و با منعکس ساختن اشعه‌های UV، آنها را از بدن‌تان دور می‌کنند.

ضدآفتاب‌‌های معدنی گاهی اوقات ضدآفتاب‌های فیزیکی نیز نامیده می‌شوند چون آنها بین پوست شما و اشعه‌های خورشید، یک مانع (سد) فیزیکی ایجاد می‌کنند. این مواد معدنی مانند میلیون‌ها آینه ریز روی پوست‌تان قرار می‌گیرند و اشعه‌های مضر UV را بازمی‌تابانند.

آیا ضدآفتاب‌های معدنی برای کودکان بی‌خطر هستند؟

تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی
تفاوت بین کرم‌های ضدآفتاب شیمیایی و معدنی

ضدآفتاب‌هایی که فقط حاوی مواد تشکیل‌دهنده فعال معدنی می‌باشند، برای استفاده روی پوست کودکان بی‌خطر هستند. این کاملا واضح است.

تنها موردی که باید به آن دقت کنید، ضدآفتاب‌هایی هستند که از هر دو مواد معدنی و شیمیایی در ترکیب‌شان استفاده می‌کنند. این ضدآفتاب‌ها ممکن است بعنوان ضدآفتاب‌های معدنی تبلیغ شوند اما می‌توانند مواد تشکیل‌دهنده شیمیایی نیز داشته باشند. مثل همیشه قبل از مصرف هرگونه محصول روی پوست کودک‌تان، برچسب آن را بخوانید و مواد تشکیل‌دهنده‌اش را چک کنید.

برخی از شرکت‌هایی که ضدآفتاب‌های شیمیایی تولید می‌کنند، می‌گویند که ضدآفتاب‌های معدنی نیز می‌توانند توسط پوست کودک جذب شوند. این شرکت‌ها ادعا می‌کنند از آنجا که مواد تشکیل‌دهنده در ضدآفتاب‌های معدنی به قطعات ریز ( به نام نانوذرات) شکسته می‌شوند، می‌توانند براحتی به درون سلول‌های پوست کودک شما نفوذ کنند.

با اینحال چنین ادعاهایی با یافته‌های انجمن علمی بین‌المللی در تضاد است. گزارش سال ۲۰۰۹ که توسط وزارت بهداشت استرالیا منتشر شد، تمام مطالعات مهم در مورد اکسید روی و دی‌اکسید تیتانیوم را بررسی کرد و اینگونه نتیجه گرفت:

«مجموع شواهد تاکنون نشان می‌دهد که نانوذرات دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی به سلول‌های پوستی زنده و فعال نمی‌رسند بلکه روی سطح پوست و در لایه بیرونی آن(لایه شاخی) باقی می‌مانند.»

نتیجه‌گیری علم در این مورد کاملا واضح است. ضدآفتاب‌های معدنی، مطمئن‌ترین گزینه برای محافظت از پوست کودک‌تان در مقابل آفتاب هستند.

سایر حقایق

علاوه بر مواد تشکیل‌دهنده در ضدآفتاب‌های شیمیایی و معدنی، چند عامل دیگر نیز وجود دارند که باید قبل از انتخاب یک محصول خاص درنظر بگیرید.

اول اینکه برخی از ضدآفتاب‌های معدنی ممکن است بقایای اندکی روی پوست کودک‌تان برجای بگذارند چون مواد معدنی آنها درواقع جذب پوست نمی‌شود. ضدآفتاب‌های شیمیایی حاوی مواد تشکیل‌دهنده‌ای به نام «افزایش‌دهنده‌های نفوذ» هستند که به مواد شیمیایی کمک می‌کنند به درون پوست کودک راه پیدا کنند. این باعث می‌شود که ضدآفتاب شیمیایی براحتی روی پوست پخش شود.

اما به یاد داشته باشید که شما نمی‌خواهید پوست کودک‌تان، این مواد شیمیایی مضر را جذب کند. این حقیقت که ضدآفتاب معدنی ممکن است بقایایی روی پوست باقی بگذارد، مدرک دیگری است که نشان می‌دهد آنها برای شما و کودک‌تان ایمن‌تر هستند.

مورد آخری که باید در هنگام انتخاب یک ضدآفتاب بخاطر داشته باشید، آن است که مطمئن شوید ضدآفتاب‌تان دارای برچسب «وسیع‌الطیف» است. این اصطلاح بدین معناست که ضدآفتاب موردنظر تمام اشعه‌های UV خورشید را مسدود می‌کند.

همچنین می‌توانید از یک اسپری افترسان (پس از حمام آفتاب) تسکین‌دهنده برای روزهایی که بمدت طولانی در ساحل هستید یا یک گردش کوتاه در پارک انجام می‌دهید، استفاده نمایید. برای آبرسانی و با نشاط کردن پوست کودک‌تان پس از لذت بردن از نور آفتاب از این اسپری استفاده کنید.

همه ما می‌دانیم که نور خورشید می‌تواند به پوست‌مان صدمه بزند اما اجازه ندهید که این مسئله مانع لذت بردن کودک‌تان از فضای باز شود. شما می‌توانید با یک ضدآفتاب معدنی وسیع‌الطیف، با خیالی آسوده از آفتاب لذت ببرید.

دکتر بیوک لاهیجانی افخم

دکتر بیوک لاهیجانی افخم (به انگلیسی: Buyuk Lahijani Afkham) متولد ۵ اردیبهشت ۱۳۴۳ در تبریز هستند. ایشان مدرک کارشناسی ارشد داروسازی خود را از دانشگاه غازی (Gazi University) ترکیه دریافت کرده‌اند و مقالات متعددی را نیز در ژورنال های معتبر به چاپ رسانده‌اند. دکتر بیوک لاهیجانی افخم در سال ۱۳۹۷ داروخانه آنلاین بتادارو (Betadarou) را در شهر تبریز تاسیس کردند. بتادارو دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو است و به انتخاب بسیاری از شرکت های داروسازی جزو داروخانه های برتر استان آذربایجان شرقی قرار دارد. شماره نظام پزشکی: 9205 | آدرس: تبریز، خیابان ارک جدید، داروخانه افخم

نوشته های مشابه

‫۶ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا