رژیم و تغذیه سالم

کاهش وزن سریع: آیا این روش بی خطر است؟ آیا نتیجه می دهد؟

کم کردن ۴.۵ کیلو در ۱۰ روز!

هرچقدر که می‌خواهید غذا بخورید و بازهم وزنتان را کم کنید و هرروز یک سایز لباس کوچک‌تر بپوشید. اگر به ادعاهایی که به تبلیغات می‌شوند باور داشته باشید، کم کردن وزن می‌تواند خیلی سریع و آسان باشد. رژیم غذایی هدفمند و مکمل‌ها به شما تضمین کاهش وزن در هرزمانی که بخواهید را می‌دهند. تنها در ایالات‌متحده آمریکا مصرف‌کنندگان هرساله ۳۳ میلیارد دلار برای محصولات کاهش وزن هزینه می‌کنند.

آیا هرکدام از این محصولات واقعاً باعث کاهش وزن می‌شوند؟ آیا استفاده از آن‌ها واقعاً بی‌خطر است؟ اگر نه، خطرات چنین کاهش وزن سریعی چه می‌تواند باشد؟

کم کردن سریع وزن چیست؟

بسیاری از فروشنده‌ها قول کم کردن سریع وزن را به ما می‌دهند، اما پیدا کردن یک گزینه مناسب میان این‌همه ادعاها کار بسیار سختی است.

کاهش وزن سریع به گزینه‌های زیر تقسیم می‌شود:

رژیم سخت و نخوردن غذا و گرسنگی کشیدن

کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟
کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟

این روش که به نام پالودن برتر معروف است از موادی نظیر: آب، آب‌لیمو، شربت افرا و فلفل کایِن بهره می‌برد. تغییر و تحولاتی نیز در این مواد از سال ۱۹۵۰ به وجود آمده است اما آن‌ها به‌عنوان یک سم‌زدای تضمین‌شده در بین عموم شناخته‌شده‌اند.

قرص‌ها و مکمل‌های رژیمی

کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟
کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟

این قرص‌ها و مکمل‌ها از طریق مسدود کردن جذب مواد غذایی و افزایش سوخت‌وساز بدن و چربی سوزی، کم کردن سریع وزن را مدعی هستند.

غذاهای رژیمی کم‌کالری

کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟
کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟

یکی دیگر از روش‌هایی که ازلحاظ پزشکی نیز تائید شده است، کنترل غذا و استفاده از غذاهای رژیمی کم‌کالری است. معمولاً اکثر رژیم‌های غذایی که به‌عنوان کاهش‌دهنده سریع وزن شناخته‌شده‌اند حاصل مطالعات رژیم‌های غذایی مردم هستند. اما به نظر می‌رسد که چنین ادعایی در مورد این روش به‌عنوان کاهش‌دهنده سریع وزن آن‌چنان هم که باید متقاعدکننده نیست، چراکه تمرکز اصلی آن روی تغییر عادات و رژیم غذایی و افزایش تحرک فیزیکی افراد است.

آیا کاهش سریع وزن ممکن است؟

کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟
کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟

اداره غذا و داروی ایالات‌متحده آمریکا روی مکمل‌های رژیمی و لاغری نظارت مستقیم دارد اما بااین‌حال، با آن‌ها مثل مواد غذایی رفتار می‌کند تا دارو. چراکه برای محصولاتی که بدون نسخه فروخته می‌شوند خرده نمی‌گیرد و علی‌رغم داروهای دیگر روی آن‌ها حساسیت خاصی وجود ندارد.

برخلاف تولیدکنندگان دارو، سازندگان این مکمل‌ها مجبور نیستند قبل از فروش محصولاتشان اثبات کنند که آن‌ها سالم و مؤثر هستند. این بدان معنا است که محصولات رژیمی و مکمل‌های لاغری قبل از اینکه به بازار عرضه شوند نیازی به تائید وزارت غذا و داروی آمریکا ندارند.

به‌غیراز رژیم‌های غذایی کم‌کالری و جراحی‌های کاهش وزن، هیچ محصول دیگری نظیر قرص و … توسط هیچ منبع معتبری تایید نشده‌اند که می‌توانند موجب لاغری و کاهش وزن سریع شوند. بااینکه داروهای کاهش وزنی هم وجود دارند که اتفاقاً با نسخه پزشک تجویز می‌شوند، اما بازهم باعث کاهش سریع وزن نمی‌شوند و ممکن است حتی عوارض جانبی نیز داشته باشند.

این‌گونه می‌توان گفت که در هر برنامه کاهش سریع وزن، چیزی که واقعاً باعث چربی سوزی می‌شود درواقع یک قرص و یا نوع خاص غذا نیست، بلکه طریقه صحیحِ کم کردن اساسی کالری و تلفیق آن با ورزش است.

خطرات کاهش سریع وزن چیست؟

کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟
کم کردن وزن سریع: آیا این روش بی‌خطر است؟ آیا نتیجه می‌دهد؟

کاهش سریع وزن می‌تواند باعث آسیب‌های جسمی گردد که برخی از موارد جدی آن عبارتند از:

سنگ کلیه: که در ۱۲ الی ۲۵ درصد از افرادی که مقدار زیادی وزن در طی چند ماه کم کرده‌اند رخ می‌دهد.

از دست دادن آب بدن: که می‌تواند از طریق امتناع از نوشیدن آب حاصل شود.

سوءتغذیه: معمولاً این اتفاق در اثر نخوردن غذای کافی و نرسیدن پروتئین موردنیاز بدن رخ می‌دهد.

به هم خوردن تعادل الکترولیت بدن: که به‌ندرت می‌تواند زندگی فرد را تهدید کند.

دیگر عوارض جانبی کاهش سریع وزن عبارت‌اند از:

  • سردرد
  • کج‌خلقی
  • خستگی و احساس ضعف
  • احساس سرگیجه
  • یبوست
  • بی‌نظمی قاعدگی
  • ریزش مو
  • آب شدن عضلات بدن

خطرات کاهش سریع وزن با ادامه دادن رژیم نادرست شدیدتر هم خواهد شد. همچنین نخوردن غذاهای پروتئینی می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

آیا کاهش وزن سریع ایده خوبی است؟

ادامه رژیم غذایی سخت و نادرست برای کاهش سریع وزن می‌تواند موجب بیماری شود، اما حقیقت این است که چاقی هم همین عاقبت را در بر خواهد داشت. به همین دلیل غذاهایی که کالری بسیار کمی دارند به‌عنوان بهترین و معقولانه‌ترین روش برای کاهش وزن افراد چاق توصیه می‌شوند.

رژیم‌های غذایی کم‌کالری معمولاً تحت نظارت پزشک انجام می‌ گیرند و طی کردن آنها چندین هفته طول می‌کشد. این غذاها معمولاً بسیار گران هستند و افراد هزینه های زیادی صرف تهیه آنها می‌کنند. اگر شخصی این برنامه رژیم را به طور کامل رعایت کند با ۱۵ الی ۲۵ درصد کاهش وزن در ۱۲ هفته روبه‌رو خواهد شد. اما واقعیت این است که ۲۵ درصد و یا نیمی از کسانی که این برنامه رژیم غذایی را آغاز می‌کنند نمی‌توانند آن را تا آخر به پایان برسانند. در این صورت دوباره با بازگشت وزن مواجه می‌شوند. بسیاری از متخصصان می‌گویند بهتر است روشی پایدارتر از این روش ابداع شود، چراکه کاهش وزن از طریق رژیم غذایی کم‌کالری زیاد مؤثر نیست و برای همه تأثیر یکسانی ندارد.

بیشتر افراد به این دلیل به دنبال کاهش وزن سریع هستند که اهدافشان کوتاه‌مدت است. برای مثال آن‌ها می‌خواهند در سریع‌ترین زمان ممکن لباسی که دوست دارند تنشان شود!

اما باید بدانیم که گرسنگی بیش‌ازحد نیز برای سلامتی مناسب نیست. ولی اگر از سلامتی کاملی بهره‌مند هستید پیروی کردن از یک رژیم ساده و جلوگیری از حجم زیاد کالری نمی‌تواند ضرر زیادی به بدنتان وارد کند.

هر روشی که پیش می گیرید باید با پزشکتان در میان بگذارید و اطمینان حاصل کنید که هر وعده غذایی‌تان شامل ۷۰ تا ۱۰۰ گرم پروتئین است. شما می‌توانید علاوه بر این از مولتی‌ویتامین استفاده کنید و غذاهایی که غنی از پتاسیم هستند مانند: گوجه‌فرنگی، پرتغال و موز مصرف کنید.

همچنین به یاد داشته باشید که ترک کردن رژیم غذایی به‌ندرت باعث حفظ وزن و یا رسیدن به یک وزن ایدئال و سالم می‌شود و اکثر افراد با ترک رژیمشان نه‌تنها به اهدافشان نمی‌رسند بلکه به عقب بازمی‌گردند. پس حتماً بااراده گام بردارید و تا آخر برای هدفتان بجنگید.

منبع: www.webmd.com

دکتر بیوک لاهیجانی افخم

دکتر بیوک لاهیجانی افخم (به انگلیسی: Buyuk Lahijani Afkham) متولد ۵ اردیبهشت ۱۳۴۳ در تبریز هستند. ایشان مدرک کارشناسی ارشد داروسازی خود را از دانشگاه غازی (Gazi University) ترکیه دریافت کرده‌اند و مقالات متعددی را نیز در ژورنال های معتبر به چاپ رسانده‌اند. دکتر بیوک لاهیجانی افخم در سال ۱۳۹۷ داروخانه آنلاین بتادارو (Betadarou) را در شهر تبریز تاسیس کردند. بتادارو دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو است و به انتخاب بسیاری از شرکت های داروسازی جزو داروخانه های برتر استان آذربایجان شرقی قرار دارد. آدرس: تبریز، خیابان ارک جدید، داروخانه افخم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا