زیبایی و بهداشت فردی

۹ روش برای درمان آفت دهان

آفت دهان می تواند دردناک و آزار دهنده باشد. اگرچه این وضعیت معمولا بدون دارو بهبود می یابد اما درمان هایی وجود دارند که به تسریع روند بهبودی و کاهش ناراحتی ناشی از آفت کمک می کنند. مقاله امروز به معرفی ۹ روش برای درمان آفت دهان می پردازد. این مقاله توسط بخش تحریریه بتادارو، داروخانه آنلاین تبریز، آماده شده است.

چندین درمان خانگی می تواند به تسکین ناراحتی ناشی از آفت های دهان و بهبودی آنها کمک کنند از جمله ژل های بدون نسخه (OTC)، دهانشویه ها و مکمل ها.

آفت دهان، یک زخم کوچک در داخل دهان است که ممکن است سفید یا خاکستری با لبه های قرمز باشد. آفت های دهان معمولا در قسمت های نرم دهان مانند زبان، داخل گونه ها یا داخل لب ها ایجاد می شوند. آنها می توانند تکی یا بصورت دسته ای (خوشه ای) ظاهر شوند.

آفت های دهان مسری نیستند و معمولا بدون هیچ گونه اقدام درمانی در عرض ۷ تا ۱۰ روز بهبود می یابند. ما در این مطلب به معرفی ۹ روش مطمئن برای کمک به تسکین آفت دهان خواهیم پرداخت.

۹ روش برای درمان آفت دهان

آفت های درمان باید بدون درمان بهبود یابند. با اینحال روش هایی برای تسکین درد، تسریع بهبودی و جلوگیری از عفونت وجود دارد.

گزینه های زیر می توانند به بهبود کیفیت زندگی فرد درگیر با این زخم های دردناک کمک کنند. با اینحال آفت های دهان معمولا تکرار شونده هستند و یک درمان واحد برای همه موثر نیست.

مواردی که ممکن است به درمان آفت دهان کمک کنند، عبارتند از:

۱. استفاده از یک پچ (patch) یا ژل OTC

شما می توانید داروی OTC (بدون نیاز به نسخه) را که معمولا به شکل یک ژل یا خمیر است، مستقیما روی آفت دهان استفاده کنید. این کار از تحریک زخم بواسطه مصرف غذاهای تند یا اسیدی و همچنین تماس با سایر بخش های دهان جلوگیری می کند. همچنین می توانید از بانداژ یا پچ های مخصوص روی آفت دهان استفاده کنید. اینها به داخل دهان می چسبند و مانع تحریک آفت می شوند.

درمان آفت دهان

۲. استفاده از یک دهانشویه

۹ روش برای درمان آفت دهان
۹ روش برای درمان آفت دهان

شستشوی دهان با یک دهانشویه OTC می تواند به تمیز نگه داشتن ناحیه مربوطه کمک کند و درد و ناراحتی را تسکین دهد.

برای این منظور لازم است دهانشویه ای با خاصیت ضد عفونی کننده انتخاب کنید. آن می تواند به جلوگیری از عفونت و بی حس کردن ناحیه دردناک داخل دهان کمک کند.

۳. استفاده از محلول آب نمک

برخی افراد ترجیح می دهند برای کمک به بهبودی آفت های دهان از یک روش طبیعی مانند محلول آب نمک استفاده کنند. به یاد داشته باشید که اگر علائم آفت دهان آزار دهنده شدند، شستشوی دهان با آب نمک را جایگزین استفاده از دهانشویه دارویی نکنید. در هر صورت، آب نمک می تواند به تمیز نگه داشتن دهان کمک کند.

۴. استفاده از مسواک نرم

مراقبت از دهان و دقت در هنگام مسواک زدن – برای جلوگیری از وارد آمدن آسیب به آفت دهان – می تواند روند بهبودی را تسریع نماید. استفاده از یک مسواک نرم از تحریک آفت های دهان جلوگیری خواهد کرد. رعایت بهداشت دهان و دندان با تمیز نگه داشتن دندان ها و لثه ها می تواند از ایجاد عفونت در آفت دهان جلوگیری کند.

۵. مصرف مکمل های ویتامین B12

ویتامین B12، یک ویتامین ضروری است که از عملکرد مغز و سیستم عصبی پشتیبانی  می کند؛ همچنین در ایجاد گلبول های قرمز خون نیز نقش حیاتی دارد. یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۵ دریافت که مصرف مکمل B12، درد ناشی از آفت دهان را بطور قابل توجهی کاهش می دهد.

۶. نوشیدن چای بابونه با عسل

سال هاست که مردم به دلایل مختلف سلامتی از بابونه و عسل استفاده می کنند. برخی شواهد حکایتی از نقش این دو ماده در کاهش درد و التهاب ناشی از آفت دهان پشتیبانی می کنند.

در حال حاضر شواهد علمی محدودی در مورد مزایای آنها در درمان آفت وجود دارد بنابراین نباید از آنها بجای دارو استفاده نمایید. با اینحال اگر این درمان ها بتنهایی باعث بهبود علائم شدند، می توانید به استفاده از آنها ادامه دهید.

بابونه ممکن است خاصیت ضد التهابی داشته باشد. برای استفاده از بابونه بمنظور تسکین آفت دهان کافی است یک چای بابونه غلیظ دم کنید و پس از خنک شدن، دهان تان را با آن شستشو دهید. همچنین می توانید چای کیسه ای بابونه را در آب گرم بخیسانید و سپس مستقیما روی آفت دهان قرار دهید.

عسل نیز ممکن است خاصیت ضد عفونی کننده داشته باشد. می توانید عسل را مستقیما روی آفت ها قرار دهید یا آن را با چای بابونه مخلوط نمایید.

۷. پرهیز از مصرف برخی غذاها

فرد مبتلا به آفت دهان باید از خوردن غذاهای بسیار تند، شور یا اسیدی پرهیز کند. این غذاها می توانند آفت دهان را تحریک کرده و روند بهبودی را کُند سازند. نوشیدنی های داغ و غذاهایی که لبه های زبر دارند – مانند یک تکه نان تست – نیز ممکن است باعث ناراحتی شوند.

۸. استفاده از آلوئه ورا

۹ روش برای درمان آفت دهان
۹ روش برای درمان آفت دهان

استفاده از ژل آلوئه ورا مستقیما روی آفت دهان ممکن است به تسکین ناراحتی و همچنین کاهش درد و التهاب کم کند. اگرچه شواهد علمی محدودی در مورد مزایای آلوئه ورا برای آفت های دهان وجود دارد اما مرکز ملی بهداشت مکمل و یکپارچه، آن را یک گزینه بی خطر می داند.

۹. بی حس کردن دهان

می توانید برای تسکین مقداری از درد و ناراحتی، تکه های کوچک یخ را بمکید یا آنها را روی آفت قرار دهید؛ سرما با بی حس کردن دهان باعث تسکین درد خواهد شد. با اینحال همیشه قبل از استفاده مستقیم از یخ روی آفت دهان، سطح بیرونی آن را کمی آب (ذوب) کنید.

علل آفت دهان

آفت های دهانی منفرد (تکی) می توانند هنگامی ایجاد شوند که قسمت داخلی دهان فرد آسیب می بیند مثلا بخاطر گاز گرفتن تصادفی یا پوشیدن یک دندان مصنوعی نامتناسب.

آفت های دهان متفاوت هستند. آنها بطور مکرر ظاهر می شوند و ممکن است همیشه دلیل مشخصی نداشته باشند. برخی از افراد بطور منظم به آفت دهان دچار می شوند در حالیکه بقیه هرگز آن را تجربه نمی کنند.

عوامل خطر برای آفت های دهان تکرار شونده می توانند شامل موارد زیر باشند:

  • سیستم ایمنی ضعیف
  • استرس
  • آلرژی به یک ماده غذایی خاص
  • کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامین B12، آهن یا فولات
  • بیماری های مزمن مانند بیماری کرون، لوپوس اریتماتوز سیستمیک، سندروم بهجت (behcet) و آرتریت واکنشی

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید

اکثر آفت های دهان بدون درمان برطرف خواهند شد و معمولا نشانه یک بیماری جدی نیستند. با اینحال در صورت بروز موارد زیر لازم است با پزشک مشورت نمایید:

  • اگر آفت ها بیشتر از ۳ هفته طول کشیدند
  • اگر آفت ها باعث اشکال در بلع شده اند
  • اگر فرد مبتلا به آفت دهان، حس ناخوشی و مریضی دارد
  • اگر آفت ها بطور منظم در یک مدت طولانی ظاهر می شوند

آفت های دهان در برخی از موارد می توانند نشانه یک مشکل سلامتی زمینه ای باشند از جمله بیماری های دستگاه گوارش. اگر متوجه هر کدام از علائم زیر شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • خستگی بدون دلیل برای بیش از چند روز
  • بثورات یا زخم روی سایر قسمت های بدن
  • تب
  • سوزش در چشم
  • دل درد

اگر آفت های دهان بشدت قرمز و دردناک شدند، می تواند نشانه ای از عفونت باشد.

سوالات مرتبط

آیا برای درمان آفت دهان، باید مراقبت غذایی هم داشت؟

بله. اگر دچار آفت دهان هستید، باید از خوردن غذاهای تند، شور و اسیدی خودداری کنید.

آیا آفت دهان درمان گیاهی هم دارد؟

بله دارد. می‌توانید از چای بابونه و عسل و یا ژل آلوئه ورا استفاده کنید.

خلاصه

آفت های دهان دردناک و آزار دهنده هستند؛ بخصوص اگر دائما تکرار شوند. توجه به زمان ظاهر شدن آنها و هر گونه عوامل محرک احتمالی می تواند کمک کند که متوجه شوید آیا یک دلیل زمینه ای قابل پیشگیری وجود دارد یا نه.

در این حین، شما می توانید انواع درمان های خانگی و راه حل های OTC را برای کاهش درد و ناراحتی امتحان کنید.

امکان استفاده از داروهای OTC و برخی درمان های طبیعی بدین معناست که شما می توانید بمحض ظاهر شدن آفت های دهان، شروع به مقابله با آنها نمایید.

منبع: medicalnewstoday.com

 

منبع
Healthline

دکتر بیوک لاهیجانی افخم

دکتر بیوک لاهیجانی افخم (به انگلیسی: Buyuk Lahijani Afkham) متولد ۵ اردیبهشت ۱۳۴۳ در تبریز هستند. ایشان مدرک کارشناسی ارشد داروسازی خود را از دانشگاه غازی (Gazi University) ترکیه دریافت کرده‌اند و مقالات متعددی را نیز در ژورنال های معتبر به چاپ رسانده‌اند. دکتر بیوک لاهیجانی افخم در سال ۱۳۹۷ داروخانه آنلاین بتادارو (Betadarou) را در شهر تبریز تاسیس کردند. بتادارو دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو است و به انتخاب بسیاری از شرکت های داروسازی جزو داروخانه های برتر استان آذربایجان شرقی قرار دارد. شماره نظام پزشکی: 9205 | آدرس: تبریز، خیابان ارک جدید، داروخانه افخم

نوشته های مشابه

‫۶ نظرها

  1. با سلام واحترام
    من قبلا آفت دهانی خوشه ای و تکی متعدد داشتم طوری که همیشه چند زخم داخل دهانم مخصوصا زیر لب پایینی ام بود. “آفتین ژل” موثرترین دارو برای درمان آفت دهان هست که البته باعث سوزش شدید ۳۰ ثانیه ای و خونریزی میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا