زیبایی و بهداشت فردی

DHT چیست و چگونه باعث ریزش مو در مردان می شود

به گزارش بتادارو، داروخانه آنلاین تبریز، ریزش مو با الگوی مردانه یا آلوپسی آندروژنتیک، شایع‌ترین نوع ریزش مو در میان مردان است. به نظر می‌رسد که عوامل هورمونی به‌خصوص یک هورمون جنسی مردانه معروف به دی‌هیدروتستوسترون یا DHT در این مسئله نقش دارند. این مقاله به شما توضیح می‌دهد که DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد.

حدود نیمی از مردان بالای ۵۰ سال و حدود ۵۰ میلیون مرد در ایالات متحده با ریزش مو دست‌وپنجه نرم می‌کنند. DHT با ریزش مو در زنان نیز مرتبط است اما این مقاله روی طاسی با الگوی مردانه تمرکز می‌کند.

حقایق سریع در مورد دی‌هیدروتستوسترون

در اینجا به چند نکته کلیدی در مورد دی‌هیدروتستوسترون یا DHT اشاره می‌کنیم. جزئیات بیشتر در ادامه مطلب آمده است.

  • DHT یک آندروژن است و همان چیزی است که به مردان، صفات (ویژگی‌های) مردانه می‌دهد.
  • گمان می‌رود که DHT باعث کوچک شدن فولیکول‌های مو می‌شود که این مسئله در ریزش مو با الگوی مردانه نقش دارد.
  • بیش از نیمی از مردان ایالات متحده در سن ۵۰ سالگی احتمالا ریزش موی ناشی از DHT را تجربه خواهند کرد.
  • ممکن است درمان‌هایی که DHT را مسدود می‌کنند، به جلوگیری از ریزش مو کمک نمایند.

DHT چیست؟

DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد
DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد

DHT نقش‌های زیادی دارد. آن به‌غیر از تولید مو با هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات یا بزرگ شدن پروستات و سرطان پروستات نیز مرتبط است. DHT یک استروئید جنسی است؛ یعنی در غدد جنسی تولید می‌شود. علاوه بر این یک هورمون آندروژن نیز می‌باشد.

آندروژن‌ها مسئول ویژگی‌های بیولوژیکی مردان هستند؛ ازجمله صدای بم‌تر، موی بدن و توده عضلانی بیشتر. DHT در طول رشد جنین، نقش مهمی در رشد آلت تناسلی و غده پروستات ایفا می‌کند.

آنزیم ۵آلفاردوکتاز (AR- 5) در مردان، تستوسترون را در بیضه‌ها و پروستات به DHT تبدیل می‌کند. به‌طور معمول تا ۱۰ درصد از تستوسترون به DHT تبدیل می‌شود.

داروی درمان پروستات

DHT قوی‌تر از تستوسترون است و به همان جاهایی متصل می‌شود که تستوسترون وصل می‌گردد اما این کار را بسیار راحت‌تر انجام می‌دهد. به‌علاوه این اتصال را به مدت طولانی‌تری حفظ می‌کند.

رشد مو و ریزش مو

ریزش مو با الگوی مردانه، شایع‌ترین نوع ریزش مو در مردان است. موهای روی شقیقه و قسمت بالای سر به‌آرامی کم‌پشت شده و درنهایت ناپدید می‌شوند.

علت دقیق این فرایند مشخص نیست اما به‌نظر می‌رسد که عوامل ژنتیکی، هورمونی و محیطی همگی در این مسئله نقش داشته باشند. به‌نظر می‌رسد که DHT یک عامل مهم در ریزش مو به‌حساب می‌آید.

۳ فاز رشد مو

DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد
DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد

برای درک ریزش مو با الگوی مردانه  باید ابتدا با مراحل رشد مو آشنا شوید.

رشد مو به ۳ مرحله تقسیم می‌شود: آناژن، کاتاژن و تلوژن:

آناژن، فاز رشد است. موها به مدت ۲ تا ۶ سال در این مرحله می‌مانند. هرچه این مرحله طولانی‌تر باشد، موها بیشتر رشد خواهند کرد. به‌طور معمول حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد ازموهای روی سر در این مرحله هستند.

کاتاژن فقط ۲ هفته طول می‌کشد. این مرحله به فولیکول مو اجازه می‌دهد که خودش را نو کند.

تلوژن، فاز استراحت است. فولیکول مو در این فاز به مدت ۱ تا ۴ ماه در حالت استراحت به‌سر می‌برد. به‌طور معمول بین ۱۲ و ۲۰ درصد از موها در این مرحله هستند.

پس از این مرحله مجددا فاز آناژن آغاز می‌شود. موی موجود با رشد موی جدید از منفذ خارج می‌شود و به‌طور طبیعی می‌ریزد.

ریزش مو

ریزش مو با الگوی مردانه هنگامی اتفاق می‌افتد که فولیکول‌ها به‌آرامی کوچک می‌شوند، فاز آناژن کوتاه شده و فاز تلوژن طولانی‌تر می‌شود.

کوتاه شدن فاز رشد به این معناست که مو نمی‌تواند به‌اندازه سابق، بلند شود.

با گذشت زمان، فاز آناژن به‌قدری کوتاه می‌شود که موهای جدید حتی از سطح پوست نیز بیرون نمی‌آیند. رشد موی تلوژن، اتصال شل‌تری با پوست سر دارد و درنتیجه راحت‌تر می‌ریزد.

همانطور که فولیکول‌ها کوچکتر می‌شوند، ساقه مو نیز با هر سیکل رشد نازک‌تر خواهد شد. درنهایت موها به حالت پرز درمی‌آیند – همانند همان موهای نرم و سبکی که بدن نوزادان را می‌پوشاند و غالبا در دوره بلوغ در پاسخ به آندروژن‌ها ناپدید می‌شود.

مصرف‌کنندگان داروهای استروئیدی آنابولیک ازجمله بدنسازان، سطوح بالاتری از DHT دارند. با اینحال آنها اغلب به ریزش مو دچار می‌شوند.

اثرات

موهای سر بدون وجود DHT نیز رشد می‌کنند اما موهای زیربغل، ناحیه تناسلی و ریش نمی‌توانند بدون آندروژن‌ها رشد کنند.

افرادی که عقیم شده‌اند یا کمبود ۵ – AR دارند، طاسی با الگوی مردانه را تجربه نمی کنند اما در جاهای دیگر بدن‌شان نیز موهای بسیار کمی دارند. به دلایلی که کاملا مشخص نیست، DHT برای رشد اکثر موها ضروری است اما برای رشد موی سر مضر می‌باشد.

DHT به گیرنده‌های آندروژن روی فولیکول‌های مو متصل می‌شود. سپس از طریق یک مکانیسم ناشناخته باعث می‌شود که گیرنده‌ها شروع به کوچک شدن کنند.

محققان در سال ۱۹۹۸ دریافتند که فولیکول‌های کنده‌شده و پوست سر افرادی که در حال طاس شدن هستند، در مقایسه با پوست سر افراد غیرطاس، سطوح بالاتری از گیرنده‌های آندروژن دارند.

برخی دانشمندان معتقدند که بعضی از افراد به سطوح نرمال آندروژن‌های موجود در گردش خون به‌خصوص DHT، یک حساسیت ژنتیکی دارند. این ترکیب از عوامل هورمونی و ژنتیکی می‌تواند توضیح دهد که چرا احتمال ازدست دادن موها در برخی افراد، بیشتر از دیگران است.

چرا DHT به روش‌های مختلفی بر افراد تاثیر می‌گذارد؟

DHT به روش‌های مختلفی بر افراد تاثیر می‌گذارد. این امر ممکن است به دلایل زیر باشد:

  • افزایش گیرنده‌های DHT موجود در فولیکول مو
  • تولید بیشتر DHT موضعی
  • حساسیت بالاتر گیرنده آندروژن
  • تولید DHT بیشتر در سایر جاهای بدن و وارد شدن آنها به گردش خون
  • وجود تستوسترون بیشتر در گردش خون که به عنوان یک پیش‌ماده برای DHT عمل می‌کند

مشخص شده که DHT، پنج برابر سریع‌تر از تستوسترون به گیرنده‌های فولیکول متصل می‌شود اما مقدار  DHT پوست سر در مقایسه با سطوح آن در پروستات، بسیار کم است.

اینکه این سطوح چگونه کنترل می‌شوند و چرا تغییر می‌کنند، هنوز مشخص نیست.

نقش ۵ – آلفاردوکتاز

۵ – آلفاردوکتاز (۵ – AR) آنزیمی است که تستوسترون را به یک آندروژن بسیار قوی‌تر یعنی DHT تبدیل می‌کند. اگر سطوح ۵ – AR افزایش یابد، تستوسترون بیشتری به DHT تبدیل خواهد شد و درنتیجه ریزش موی بیشتری اتفاق می‌افتد.

۲ فرم از ۵ – AR وجود دارد: آنزیم‌های نوع ۱ و ۲.

  • نوع ۱ عمدتا در غدد سباسه که چربی طبیعی پوست (سبوم) را تولید می‌کنند، یافت می‌شود.
  • نوع ۲ غالبا در داخل دستگاه ادراری – تناسلی و فولیکول‌های مو وجود دارد. نوع ۲ در فرایند ریزش مو تاثیرگذارتر است.

دارو

DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد
DHT چیست و چه تاثیری روی ریزش مو با الگوی مردانه دارد

ریزش مو با الگوی مردانه می‌تواند روی عزت نفس مردان، تاثیر منفی بگذارد. برای کمک به کاهش این مشکل، در حال حاضر از برخی روش‌های درمانی استفاده می‌شود.

ایمنی و کارایی فینستراید یا پروپسیا در سال ۱۹۹۷ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید شد.

این یک مهارکننده انتخابی از ۵ –AR نوع ۲ است. گمان می‌رود که این دارو روی آنزیم ۵ – AR که در فولیکول‌های مو جمع می‌شود، تاثیر گذاشته و تولید DHT را مهار می‌کند.

مطالعات در مورد اثربخشی آن به نتایج قابل‌توجهی دست یافته‌اند اما هنوز هم برخی از مردم در مورد اثربخشی آن تردید دارند.

تحقیقات نشان داده‌اند که این دارو می‌تواند جلوی پیشرفت طاسی را بگیرد و در برخی موارد، موها مجددا رشد خواهند کرد. با این حال تعداد موهایی که با موفقیت در طی ۵ سال در ۶٫۵ سانتی‌متر مربع از پوست سر رشد کردند، ۲۲۷ عدد بود؛ در حالی که تعداد متوسط موهای موجود در ۶٫۵ سانتی‌متر مربع تقریبا ۲۲۰۰ عدد است.

فیناستراید می‌تواند به‌صورت خوراکی در دوز روزانه ۱ میلی‌گرم مصرف شود. نوع تزریقی این دارو نیز وجود دارد. اگر درمان متوقف شود، ریزش مو ادامه خواهد یافت.

عوارض جانبی آن عبارتند از کاهش میل جنسی، کاهش توانایی برای ایجاد و حفظ نعوذ و کاهش در انزال.

سایر علل ریزش مو

نظریه دیگری که برای توضیح ریزش مو با الگوی مردانه مطرح می‌شود، این است که با بالا رفتن سن، فشار پوست سر روی فولیکول‌ها افزایش می‌یابد.

در افراد جوان‌تر، فولیکول‌ها توسط بافت چربی اطراف در زیر پوست محافظت می‌شوند. پوست جوان در هیدراته ماندن نیز بهتر عمل می‌کند. هنگامی که پوست دهیدراته می‌شود، پوست کف سر فولیکول‌ها را فشرده می‌کند و باعث می‌شود که آنها کوچکتر شوند.

تستوسترون نیز در کاهش بافت چربی نقش دارد بنابراین ممکن است سطوح بالاتر تستوسترون، توانایی پوست کف سر برای محافظت از فولیکول‌های مو را بیشتر کاهش دهد.

برخی دانشمندان می‌گویند هنگامی که فولیکول‌ها سعی می‌کنند وضعیت‌شان را حفظ نمایند، یک فعالیت آنزیمی اضافی اتفاق می‌افتد. تستوسترون بیشتری به DHT تبدیل می‌شود که به فرسایش و ریزش موی بیشتر منجر می‌گردد.

ممکن است در آینده، تحقیقات بیشتر در مورد DHT و ریزش مو با الگوی مردانه به دانشمندان امکان دهد از راز و رمز طاسی با الگوی مردانه پرده بردارند. اما در حال حاضر، چاره‌ای جز انتظار نیست!

منبع: www.medicalnewstoday.com

دکتر بیوک لاهیجانی افخم

دکتر بیوک لاهیجانی افخم (به انگلیسی: Buyuk Lahijani Afkham) متولد ۵ اردیبهشت ۱۳۴۳ در تبریز هستند. ایشان مدرک کارشناسی ارشد داروسازی خود را از دانشگاه غازی (Gazi University) ترکیه دریافت کرده‌اند و مقالات متعددی را نیز در ژورنال های معتبر به چاپ رسانده‌اند. دکتر بیوک لاهیجانی افخم در سال ۱۳۹۷ داروخانه آنلاین بتادارو (Betadarou) را در شهر تبریز تاسیس کردند. بتادارو دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو است و به انتخاب بسیاری از شرکت های داروسازی جزو داروخانه های برتر استان آذربایجان شرقی قرار دارد. شماره نظام پزشکی: 9205 | آدرس: تبریز، خیابان ارک جدید، داروخانه افخم

نوشته های مشابه

‫۶ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا