رژیم و تغذیه سالم

راهکارهایی برای پیشگیری از سرطان

به گفته سازمان بهداشت جهانی، سرطان علت اصلی مرگ‌ومیر در جهان است اما از هر ۳ مورد سرطان تقریبا ۱ مورد آن قابل پیشگیری می‌باشد. هیچ قرص جادویی برای پیشگیری از سرطان وجود ندارد اما شما می‌توانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان، اقداماتی انجام دهید.

وزن کم کنید

تقریبا ۷۰ درصد از آمریکایی‌ها چاق یا دارای اضافه وزن هستند و این اضافه وزن، احتمال ابتلا به چندین نوع سرطان را افزایش می‌دهد؛ ازجمله سرطان مری، لوزالمعده، روده بزرگ، کلیه‌ها و غده تیروئید. با کمتر شدن تعداد افراد سیگاری، ممکن است چاقی از تنباکو به‌عنوان اولین علت قابل پیشگیری سرطان، پیشی بگیرد. اگر هر فرد بزرگسال در ایالات‌ متحده، شاخص توده بدنی‌اش (مقیاسی از چربی بدن) را حدود ۱ درصد پایین بیاورد، ممکن است تعداد موارد جدید ابتلا به سرطان به میزان ۱۰۰ هزار نفر کاهش یابد.

مصرف گوشت قرمز را کاهش دهید

کاهش خطر ابتلا به سرطان
کاهش خطر ابتلا به سرطان

گوشت‌های فراوری‌شده مانند بیکن، هات‌داگ، کالباس و ژامبون با خطر بالاتر ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ در ارتباط اند. موسسه تحقیقات سرطان آمریکا توصیه می‌کند که در طول هفته، بیش از ۵۰۴ گرم یا کمی بیش از نیم کیلوگرم از این مواد غذایی را مصرف نکنید.

ضدآفتاب بزنید

اشعه‌های مضر خورشید می‌توانند چیزی بیش از یک آفتاب‌سوختگی ساده نصیبتان کنند. تابش اشعه ماوراء‌ بنفش می‌تواند باعث سرطان پوست شود؛ سرطان پوست، شایع‌ترین نوع سرطان در ایالات متحده است و افرادی که زمان زیادی را در آفتاب سپری می‌کنند، ریسک بالاتری برای ابتلا به آن دارند. اکثر موارد سرطان پوست در صورتی که در مراحل اولیه شناسایی و پیشگیری شوند، قابل درمان هستند اما اگر در سایر قسمت‌های بدن پخش شوند، می توانند بسیار خطرناک باشند. کرم‌های ضدآفتاب با فاکتور حفاظتی (SPF) سی یا بالاتر می‌توانند به محافظت از پوست در برابر این نوع سرطان کمک کنند.

سبزیجات بیشتری مصرف کنید

سبزیجات و میوه‌ها می‌توانند به پیشگیری از چندین نوع سرطان ازجمله سرطان‌های دهان، گلو، نای و مری کمک کنند. این مواد غذایی، به سلول‌های شما کمک می‌کنند و از بروز آسیب‌هایی که ممکن است بعدها به سرطان منجر شوند، جلوگیری می کنند. شما باید حداقل ۲٫۵ فنجان میوه و سبزی در روز مصرف کنید.

روی مکمل‌های غذایی حساب نکنید

کاهش خطر ابتلا به سرطان
کاهش خطر ابتلا به سرطان

یک رژیم غذایی غنی از سبزیجات، میوه‌ها و غلات در کاهش خطر ابتلا به سرطان از مکمل‌های غذایی موثرتر است. مکمل‌ها نمی‌توانند به‌اندازه غذاهای کامل به بدن شما سود برسانند و حتی ممکن است تعادل سایر مواد مغذی بدن‌تان را نیز بهم بزنند. شاید مکمل‌های غذایی در شرایط خاصی مفید باشند اما برای پیشگیری از سرطان روی آنها حساب نکنید.

مصرف قند را کاهش دهید

غذاها یا نوشیدنی‌های سرشار از قند، کالری بیشتری دارند. اگر به دفعات زیاد از آنها استفاده کنید، به احتمال زیاد کالری دریافتی‌تان بیشتر از مقدار کالری مصرفی روزانه‌تان خواهد شد. این امر می‌تواند به افزایش وزن منجر شود و ریسک ابتلای شما به سرطان را افزایش خواهد داد. لازم نیست قند را به‌طور کامل از رژیم غذایی‌تان حذف کنید اما مراقب غذاهای حاوی شیرین‌کننده‌ها و قندهای افزوده باشید.

واکسن HPV بزنید

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، اغلب از طریق رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. این ویروس می‌تواند سال‌ها در بدن شما زنده بماند؛ بدون آنکه حتی متوجه آن شوید. این ویروس، تقریبا علت تمامی سرطان‌های دهانه رحم در خانم‌هاست و می‌تواند باعث سرطان واژن، آلت تناسلی، مقعد، دهان و گلو نیز شود. دخترها می‌توانند بین سنین ۹ و ۲۶ و پسرها از ۹ تا ۲۱ سالگی، واکسن HPV را دریافت کنند. استفاده از کاندوم نیز می تواند احتمال ابتلا به HPV را کاهش دهد.

تحرک داشته باشید

کاهش خطر ابتلا به سرطان
کاهش خطر ابتلا به سرطان

افرادی که ورزش می‌کنند، کمتر احتمال دارد که به سرطان روده بزرگ، سینه یا رحم مبتلا شوند. هنگامی که تحرک دارید، بدن‌تان انرژی بیشتری مصرف می‌کند، غذاها را سریع‌تر هضم می‌کند و از تجمع برخی هورمون‌ها که با ابتلا به سرطان مرتبط‌‌اند، جلوگیری می‌نماید. داشتن فعالیت بدنی می‌تواند به پیشگیری از سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی یا دیابت نیز کمک کند.

سیگار را ترک کنید

سیگار می‌کشید؟ سیگار کشیدن می‌تواند باعث ابتلا به انواع مختلفی از سرطان‌ها و همچنین بیماری قلبی و ریوی شود. اگرچه میزان آمریکایی‌هایی که به‌طور منظم سیگار می‌کشند، از بیش از ۴۰ درصد در دهه ۱۹۶۰ به حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است، با این حال تنباکو همچنان علت اصلی مرگ‌ومیرهای قابل پیشگیری در ایالات متحده است.

واکسن هپاتیتB  دریافت کنید

کاهش خطر ابتلا به سرطان
کاهش خطر ابتلا به سرطان

افرادی که ویروس هپاتیت B  دارند، ۱۰۰ برابر سایر افراد احتمال دارد به سرطان کبد مبتلا شوند. سرطان کبد یکی از سریع‌الرشدترین سرطان‌هاست و افرادی که مشکلات کبدی مزمن دارند و  یا از سرنگ‌های مشترک برای تزریق مواد استفاده می‌کنند و همچنین کسانی که با خون انسان سروکار دارند، در معرض خطر ابتلا به هپاتیت هستند. اما واکسن هپاتیت B  می‌تواند از عفونت جلوگیری کند. اگر فکر می‌کنید در معرض خطر ابتلا به هپاتیت B  هستید، در مورد دریافت واکسن آن با پزشک‌تان مشورتجل کنید.

چکاپ انجام دهید

هر چه علائم هشداردهنده سرطان زودتر تشخیص داده شوند، احتمال بهبودی شما بیشتر است. آزمایشات مختلف می‌توانند انواع سرطان‌ها مانند سرطان سینه، روده بزرگ، پروستات یا پوست را تشخیص دهند. از پزشک‌تان بپرسید که کدام یک از این آزمایشات را باید انجام دهید و چه زمانی برای این کار مناسب است.

منبع: www.webmd.com

دکتر بیوک لاهیجانی افخم

دکتر بیوک لاهیجانی افخم (به انگلیسی: Buyuk Lahijani Afkham) متولد ۵ اردیبهشت ۱۳۴۳ در تبریز هستند. ایشان مدرک کارشناسی ارشد داروسازی خود را از دانشگاه غازی (Gazi University) ترکیه دریافت کرده‌اند و مقالات متعددی را نیز در ژورنال های معتبر به چاپ رسانده‌اند. دکتر بیوک لاهیجانی افخم در سال ۱۳۹۷ داروخانه آنلاین بتادارو (Betadarou) را در شهر تبریز تاسیس کردند. بتادارو دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو است و به انتخاب بسیاری از شرکت های داروسازی جزو داروخانه های برتر استان آذربایجان شرقی قرار دارد. شماره نظام پزشکی: 9205 | آدرس: تبریز، خیابان ارک جدید، داروخانه افخم

نوشته های مشابه

‫۶ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا