مکمل گلوتامین چیست؟
گلوتامین جزء اسید آمینههای مهم است که بهطور طبیعی در بدن تولید میشود و در انواع مواد غذایی وجود دارد. گلوتامین نه تنها برای بهبود عملکرد ورزشی بلکه برای تقویت سیستم ایمنی و درمان برخی از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. شما میتوانید گلوتامین مورد نیاز خودتان را از طریق مواد غذایی یا مکملهای گلوتامین دریافت کنید. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که گلوتامین چیست چه فواید و عوارضی دارد و طریقه مصرف آن چگونه است. بنابراین از شما دعوت میکنیم که در ادامه با بتادارو، داروخانه آنلاین تبریز، همراه باشید.
گلوتامین چیست؟
گلوتامین یکی از اسید آمینههای مهم بدن است و ۶۱ درصد عضلات را تشکیل میدهد. بدن انسان برای رشد نیاز به مقدار زیادی آمینو اسید دارد که یکی از آنها گلوتامین است. گلوتامین وظایف مهمی همچون کمک به رشد عضلات و ساخت پروتئین را بر عهده دارد. دریافت گلوتامین کافی توسط بدن به شما این امکان را میدهد که بتوانید با بهبود عملکرد ورزشی خود نتیجه مطلوبی از ورزش به دست آورید.
گلوتامین در قالب قرص و مکمل بدنسازی به بازار عرضه میشود و در دسترس مشتریان قرار میگیرد. همچنین گلوتامین به دو شکل «ال-گلوتامین و دی گلوتامین» به بازار عرضه میشود. این دو از لحاظ عناصر سازنده شبیه هم هستند ولی از لحاظ آرایش مولکولی با یکدیگر فرق دارند. ال-گلوتامین همان گلوتامینی است که در مواد غذایی و مکملهای ورزشی وجود دارد. اما طبق تحقیقات صورت گرفته دی گلوتامین نقش چندان زیادی در بدن موجودات زنده ندارد.
دلایل کمبود گلوتامین در بدن
همانطور که اشاره کردیم گلوتامین بهطور طبیعی در بدن یافت میشود. اما در برخی از اوقات بدن قادر به تولید گلوتامین کافی نیست و همین موضوع باعث میشود که بدن با مشکلات جدی دست و پنجه نرم کند. برخی از دلایلی که باعث کمبود گلوتامین در بدن میشوند عبارتاند از:
- ورزش شدید
- قرار گرفتن تحت فشارهای زیاد
- درگیر شدن بدن با بیماریها و عفونتها
- داشتن اختلالات سیستم ایمنی
- داشتن اختلالات گوارشی
- شیمی درمانی یا پرتو درمانی
در صورتی که درگیر موارد بالا هستید می توانید با مصرف مکمل گلوتامین یا مواد غذایی حاوی این آمینو اسید گلوتامین کافی را دریافت کنید.
مواد غذایی حاوی گلوتامین کدام است؟
بهطور کلی مواد غذایی حاوی گلوتامین عبارتاند از:
- تخممرغ (۰.۶ گرم در ۱۰۰ گرم)
- گوشت گاو (۱.۲ گرم در هر ۱۰۰ گرم)
- شیر بدون چربی (۰.۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم)
- توفو (۰.۶ گرم در هر ۱۰۰ گرم)
- برنج سفید (۰.۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم)
- ذرت (۰.۴ گرم در هر ۱۰۰ گرم)
گلوتامین در سایر مواد غذایی همچون آجیل، غذاهای دریایی، آب قلم و… نیز وجود دارد. اما متاسفانه میزان دقیق گلوتامین موجود در این مواد غذایی مورد مطالعه قرار نگرفته است. شما با استفاده از مواد غذایی معرفی شده در این بخش میتوانید بهراحتی گلوتامین مورد نیاز بدن خود را تامین کنید.
اثرات مثبت قرص گلوتامین چیست؟
گلوتامین یکی از انواع مکمل های بدنسازی است که اثرات مثبت زیادی دارد. این موضوع سبب شده است که گلوتامین محبوبیت زیادی بین ورزشکاران به خصوص بدنسازان داشته باشد. در این بخش اثرات مثبت قرص گلوتامین را به شما معرفی میکنیم تا دید بهتری درباره این مکمل قدرتمند داشته باشید. بهطور کلی اثرات مثبت قرص گلوتامین عبارتاند از:
گلوتامین برای افزایش حجم
گلوتامین در لیست بهترین مکمل برای عضله سازی قرار میگیرد. این مکمل ارزشمند به شما این امکان را میدهد که بتوانید عملکرد ورزشی خود را بهبود ببخشید و تمرینات ورزشی خود را با کیفیت بیشتری انجام دهید. بنابراین اگر میخواهید بدنی پرحجم و زیبا داشته باشید، مصرف قرص گلوتامین جزو گزینههای ایدهآل برای شما خواهد بود.
چربی سوزی و کمک به لاغری
برخی از افراد تصور میکنند که گلوتامین فقط برای افزایش وزن و حجم عضلات استفاده میشود. این در حالی است که گلوتامین نقش زیادی در چربی سوزی و کمک به لاغری افراد دارد. مصرف مکمل گلوتامین به شما کمک میکند که چربیهای اضافی بدن خود را بسوزانید و به تناسب اندام برسید.
گلوتامین برای بانوان
قرص گلوتامین یک مکمل با ارزش است که توسط بانوان استفاده میشود. خانومها میتوانند از این مکمل برای افزایش سرعت ریکاوری بدن، عضله سازی، کاهش خستگی و چربی سوزی استفاده کنند. مکمل گلوتامین محبوبیت بسیار زیادی بین بانوان دارد و مصرف آن هیچگونه مشکلی برای آنها ایجاد نخواهد کرد. اما زنان باردار و بانوانی که دارای مشکلات کبدی هستند باید قبل از مصرف گلوتامین با پزشک خود مشورت کنند.
بهبود سلامت روده
گلوتامین نقش مهمی در بهبود سلامت روده و عملکرد بهتر آن دارد. گلوتامین یک منبع مفید برای تامین انرژی مورد نیاز سلولهای روده است و دریافت کافی آن باعث میشود که رودههای شما عملکرد بهتری داشته باشند.
گلوتامین برای سفیدی پوست
گلوتامین یک ماده موثر برای پوست است که تاثیرات مثبت زیادی روی آن ایفا میکند. سفید شدن پوست، کاهش لکههای تیره صورت و افزایش کلاژن از جمله مهمترین فوایدی است که گلوتامین برای پوست به همراه دارد. پس اگر به فکر زیبایی و سلامت پوست خود هستید، میتوانید مصرف گلوتامین را در دستور کار خود قرار دهید.
گلوتامین و ترمیم سریع تر زخم
بیمار شدن یا آسیبدیدگیهای همراه با زخم سبب میشود که سطح استرس بدن افزایش یافته و گلوتامین موجود در بدن کاهش یابد. در چنین شرایطی مصرف مکمل گلوتامین به شما کمک میکند که زخمها با سرعت بیشتری ترمیم شوند و شما زودتر سلامتی خود را به دست آورید.
گلوتامین و ریزش مو
ریزش مو و کچل شدن یکی از مشکلات جدی است که زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. طبق تحقیقات صورت گرفته مصرف مکمل گلوتامین نقش موثری در تقویت ریشه مو و جلوگیری از آسیبدیدگی موها دارد. بنابراین شما با مصرف منظم این مکمل میتوانید تا حد زیادی از ریزش موهای خود جلوگیری کنید.
گلوتامین و تقویت سیستم ایمنی
گلوتامین یک منبع سوخت حیاتی برای سلولهای ایمنی مانند گلبولهای سفید و سلولهای روده است. در صورتی که گلوتامین در بدنتان کاهش یابد، سیستم ایمنی بدن شما تضعیف خواهد شد. بنابراین شما با مصرف گلوتامین میتوانید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کرده و از بروز بیماریها و خستگی جلوگیری کنید.
گلوتامین و سرطان
افرادی که به بیماری سرطان مبتلا میشوند سطح گلوتامین پایینی دارند. با توجه به این قضیه برخی از محققان بر این باور هستند که گلوتامین میتواند نقش موثری در درمان سرطان داشته باشند. به همین دلیل به اغلب بیماران سرطانی که به سوء تغذیه ناشی از شیمی درمانی یا پرتو درمانی مبتلا هستند گلوتامین داده میشود.
اثرات منفی قرص گلوتامین چیست؟
گلوتامین یک مکمل ایمن با خواص بینظیر است که فواید زیادی به همراه دارد ولی بدون عارضه نیست. بنابراین قبل از خرید مکمل گلوتامین لازم است که اثرات منفی آن را نیز بشناسید. این کار به شما این امکان را میدهد که شناخت بهتری نسبت به مکمل گلوتامین داشته باشید و با دید بهتری نسبت به خرید آن اقدام نمایید. بهطور کلی عوارض گلوتامین عبارتاند از:
گلوتامین و سنگ کلیه
طبق تحقیقات انجام شده مصرف گلوتامین باعث ایجاد سنگ کلیه نمیشود اما ممکن است که یک سری مشکلات کلیوی را به همراه داشته باشد یا عملکرد کلیه را دچار مشکل کند. در صورتی که با مشکلات کلیوی دست و پنجه نرم میکنید نباید از گلوتامین استفاده کنید.
گلوتامین و کبد چرب
کبد چرب یکی از مشکلات رایج بین مردم دنیا است که ناراحتیهای زیادی برای فرد به ارمغان میآورد. افراد مسن و افراد دارای کبد چرب باید با احتیاط بیشتری از گلوتامین استفاده کنند.
سر درد و مشکلات گوارشی
در برخی از موارد مصرف گلوتامین باعث بروز مشکلات گوارشی و سردرد میشود. این اتفاق معمولا زمانی رخ میدهد که مکمل مورد نظر کیفیت لازم را نداشته یا به اصطلاح فیک باشد. بنابراین با یادگیری نحوه تشخیص مکمل اصل از تقلبی و همچنین خرید مکمل از یک مرجع معتبر همچون بتادارو میتوانید از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.
افزایش وزن غیر عادی و اختلال در عملکرد بدن
در صورتی که از مکمل گلوتامین بی کیفیت استفاده کنید ممکن است وزن شما به صورت غیرعادی افزایش یابد. بنابراین لازم است مکمل گلوتامین را از برندهای معتبر تهیه کنید.
طریقه مصرف قرص گلوتامین چگونه است؟
دوز ایدهآل مصرفی گلوتامین برای ورزشکاران ۵ الی ۱۵ گرم در طول روز است. البته دوز مصرفی گلوتامین با وضعیت بدنی فرد و توصیه مربی میتواند متغیر باشد. در حالت کلی شما باید مکمل یا قرص گلوتامین را در سه وعده مختلف یعنی بعد از بیدار شدن از خواب، قبل از تمرین و پس از تمرین مصرف کنید.
باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که مصرف گلوتامین بدون داشتن فعالیت ورزشی کاملا خطرناک است و به هیچ وجه توصیه نمیشود. چون ممکن است مشکلات کلیوی و کبدی برای شما به ارمغان بیاورد. پس برای نتیجهگیری بهتر از قرص گلوتامین باید فعالیت ورزشی منظمی داشته باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طریقه مصرف گلوتامین می توانید مقاله بتادارو را در این خصوص مطالعه کنید.
بهترین زمان مصرف گلوتامین چه زمانی است؟
بهترین زمان برای مصرف گلوتامین صبح بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب است. چرا که بدن شما ۸ ساعت بدون مواد مغذی بوده است و گلوتامین راحتتر جذب بدن شما خواهد شد. همچنین قبل از تمرین و نیم ساعت بعد از تمرین نیز بهعنوان بهترین زمان برای مصرف گلوتامین در نظر گرفته میشود. چون شما در این بازه زمانی با مصرف گلوتامین میتوانید انرژی مورد نیاز بدن خود را تامین کرده و عملکرد ورزشی خود را بهبود ببخشید.
موارد احتیاط مصرف گلوتامین چیست؟
گلوتامین یک مکمل محبوب و کاربرد است که فواید زیادی به همراه دارد. مصرف این مکمل هیچ گونه محدودیتی ندارد و همه افراد میتوانند از آن استفاده کنند. اما در برخی شرایط حساس بهتر است که از مصرف مکمل گلوتامین احتیاط کنید. اگر در شرایط زیر هستید باید در مصرف گلوتامین احتیاط کنید و پزشک خود را در جریان بگذارید:
- کودکان: مصرف خوراکی گلوتامین به میزان ۰.۷ گرم در روز احتمالا برای کودکان بیخطر است. اطلاعات زیادی درباره بی خطر بودن دوزهای بالای گلوتامین برای سنین پایین وجود ندارد. به همین دلیل بهتر است افراد زیر ۱۸ سال از مصرف قرص گلوتامین خودداری کنند.
- اختلال دو قطبی: در صورتی که دچار اختلال دو قطبی هستید باید در مصرف گلوتامین احتیاط کنید چون ممکن است مصرف این مکمل خطر مانیا یا هیپومانیا را در این افراد افزایش دهد.
- تشنج: بررسیها نشان میدهد که مصرف گلوتامین ممکن است احتمال بروز تشنج در برخی از افراد را افزایش دهید. به همین جهت در صورتی که سابقه تشنج دارید باید از مصرف گلوتامین خودداری کنید.
- حساسیت به مونوسدیم گلوتامات (MSG): در صورتی که به MSG حساسیت داشته باشید احتمال این که بدن شما به گلوتامین نیز حساسیت نشان دهد زیاد است. در چنین شرایطی بهتر است که از مصرف گلوتامین صرف نظر کنید.
گلوتامین را با چه مکمل هایی مصرف کنیم؟
گلوتامین یکی از مکملهای منحصربهفرد موجود در بازار است که میتوان آن را همراه با سایر مکملهای ورزشی استفاده کرد. بنابراین شما انعطافپذیری بیشتری خواهید داشت و میتوانید گلوتامین را با مکملهای مختلف استفاده کنید. در حالت کلی شما میتوانید گلوتامین را همراه با مکملهای زیر مصرف کنید:
- پروتئین وی: گلوتامین یکی از اجزای تشکیلدهنده پروتئین است. بنابراین شما با مصرف همزمان پروتئین وی و گلوتامین میتوانید به عضله سازی بهتر خود کمک کنید. دقت داشته باشید که مصرف این دو مکمل نقش زیادی در عضله سازی بهتر و ریکاوری سریع بدن دارد. بنابراین توصیه میکنیم که حتما از این دو در کنار هم استفاده کنید.
- BCAA: گلوتامین و بی سی ای ای دو نمونه از مکملهای پرطرفدار موجود در بازار هستند که مصرف همزمان آنها هیچگونه مشکلی ایجاد نمیکند. با مصرف گلوتامین و BCAA میتوانید عملکرد ورزشی خود را افزایش داده و فعالیتهای ورزشی خود را با کیفیت بالاتری انجام دهید.
- گینر: اغلب افراد گلوتامین و گینر را در کنار هم استفاده میکنند. این دو مکمل شباهت بسیار زیادی به هم دارند و مصرف همزمان آنها هیچگونه مشکلی ایجاد نمیکند. با مصرف گلوتامین و گینر میتوانید سطح انرژی بدن خود را افزایش دهید، از خستگی زود هنگام جلوگیری کنید و عملکرد ورزشی خود را بهبود ببخشید.
سوالات متداول
گلوتامین بهتر است یا کراتین؟
این موضوع به اهداف ورزشی شما بستگی دارد. کراتین می تواند قدرت و عملکرد ورزشی را تا حد زیادی افزایش دهد، در حالی که گلوتامین زمان ریکاوری را بهبود می بخشد.
آیا زنان باردار می توانند از گلوتامین استفاده کنند؟
لازم است بانوان باردار پیش از مصرف این مکمل با پزشک خود مشورت کنند.
آیا گلوتامین برای لاغری مفید است؟
بله، گلوتامین نقش بسیار زیادی در چربی سوزی دارد و به شما کمک میکند که چربیهای اضافه خود را بسوزانید و لاغری بدون دردسر را تجربه کنید.
موارد مصرف گلوتامین چیست؟
مکمل گلوتامین به منظور افزایش حجم بدن، چربیسوزی، ریکاوری سریع و بهبود عملکرد ورزشی مصرف میشود.
جمع بندی
در این مقاله توضیح دادیم که گلوتامین چیست و اثرات مثبت و منفی آن کدام اند. گلوتامین یکی از اسید آمینههای مهم و مفید است که توسط بدن تولید میشود. این آمینو اسید بهطور طبیعی در بدن و انواع مواد غذایی یافت میشود. اما اگر قصد انجام فعالیتهای سنگین ورزشی را دارید لازم است که آن را از طریق مکملهای ورزشی تامین کنید. این مکملهای ورزشی خواص بسیار زیادی دارند و به شما این امکان را میدهند که عملکرد ورزشی خود را بهبود ببخشید. شما میتوانید مکمل یا قرص گلوتامین را از داروخانه بتادارو تهیه نمایید. بتادارو یکی از بهترین داروخانههای آنلاین کشور است که محصولات خود را با کیفیت بالا و بهصورت تضمینی ارائه میدهد. با مراجعه به بخش فروشگاه بتادارو میتوانید قیمت گلوتامین را بررسی کرده و بهترین مکمل را برای خرید انتخاب کنید.
منابع
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-878/glutamine
آدرس داروخانه شما کجاست؟
شما پیج اینستا هم دارین؟
بسیار گویا و شفاف بیان کردید
منابع این مطلب کجاست؟
حرف نداری دکتر جون
خیلی دنبال این موضوع بودم. مرسی