بی سی ای ای چیست؟
در صورتی که به بدنسازی جدی مشغول هستید یا تازه ورزش را شروع کردهاید، احتمالاً با نام مکمل BCAA آشنا هستید. BCAA به عنوان یکی از انواع مکمل های ورزشی شناخته میشود و مطالعات نشان دادهاند که میتواند در افزایش حجم عضلات و بهبود عملکرد ورزشی مؤثر باشد. این مقاله به تعریف BCAA، بررسی فواید و محدودیتهای آن میپردازد و همچنین به تداخلات دارویی و هشدارهای مرتبط با مصرف BCAA اشاره میکند.
بی سی ای ای چیست؟
BCAA شامل سه اسید آمینه ضروری با نامهای لوسین، ایزولوسین و والین است که برای رشد و حفظ عضلات بدن لازم هستند. بسیاری از ورزشکاران از مکمل BCAA برای تامین پروتئین مورد نیاز جهت ساخت و نگهداری عضلات استفاده می کنند.
همچنین در برخی موارد این مکمل میتواند بهعنوان جایگزین پروتئین حیوانی برای افرادی که رژیم غذایی به خصوصی دارند و یا دچار مشکلات گوارشی هستند مفید باشد.
مواد غذایی حاوی بی سی ای ای بالا
مواد غذایی که حاوی بیشتری مقدار BCAA هستند عبارت اند از:
- انواع گوشت قرمز، مرغ و ماهی
- تخم مرغ
- سویا
- حبوبات نظیر نخود، لوبیا، عدس
- شیر
- مغزها و آجیلها مانند بادام، فندق، بادام زمینی
- آووکادو
- کره بادام زمینی
- برنج
اثرات مثبت BCAA چیست؟
حال که متوجه شدید مکمل بی سی ای ای چیست، بهتر است با اثرات مثبت این مکمل نیز آشنا شوید. در ادامه مهمترین خواص بی سی ای ای را شرح می دهیم.
افزایش حجم عضله ها
مکمل بی سی ای ای حاوی مقدار زیادی آمینواسید لوسین است که در ساخت پروتئین نقش مهمی دارد. در نتیجه مصرف BCAA می تواند کمک زیادی به افزایش حجم عضلات نماید. به همین دلیل اگر به دنبال عضله سازی هستید مصرف این مکمل پیشنهاد می شود.
کاهش آسیب به عضلات
بهطور کلی بدنسازان به دلیل انجام تمرینات سنگین در معرض آسیب قرار دارند. مصرف بی سی ای ای قبل از تمرین استحکام سلولی را افزایش داده و احتمال آسیب عضلانی را کاهش می دهد. همین فرآیند سبب میشود که با خیال راحت به تمرین بپردازید بدون اینکه نگران آسیبهای شدید به عضلات خود باشید.
افزایش استقامت بدن در طول تمرین
کالری موجود در مکمل BCAA در طول تمرین آزاد می شود و در اختیار سلولهای ماهیچهای قرار می گیرد. همین امر عملکرد عضلات را بهبود می بخشد و سبب افزایش استقامت در طول تمرین می شود. چنانچه میخواهید مدت زمان تمرین خود را بیشتر کنید، مصرف مکمل bcaa به عنوان یک راهکار مناسب به شما توصیه میشود.
بهبود بیماری های کبدی نظیر سیروز
معمولا سلولهای کبد در اثر فشار زیاد دچار سیروز میشوند که عملکرد آنها را مختل می کند. مصرف مکمل BCAA عملکرد کبد را بهبود می بخشد و باعث می شود فرایند سمزدایی با سرعت و کیفیت بهتری صورت بگیرد.
طریقه استفاده از BCAA چیست؟
مکمل های BCAA به دو صورت قرص و پودر BCAA عرضه می شوند. این مکمل ها را می توان تا ۳ بار در روز، بسته به اندازه سروینگ و غلظتی که دارند، مصرف کرد (بنابراین همیشه دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید). پودر BCAA را می توان با آب یا نوشیدنی برای استفاده در طول تمرین مخلوط کرد. قرص ها معمولاً به طور کامل همراه با آب بلعیده می شوند.
BCAA را می توان قبل یا بعد از تمرین مصرف کرد، مشروط بر اینکه دوز دریافتی از دوز مجاز روزانه بیشتر نشود. ارائه یک دوز دقیق که برای همه مناسب باشد دشوار است. تحقیقات نشان می دهد که بهتر است در طول تمرین یا بعد از آن ۰.۰۳ تا ۰.۰۵ گرم BCAA به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مصرف شود. با این حال همواره بهتر است روش مصرف توصیه شده روی محصول را دنبال کنید.
در مقاله طریقه مصرف BCAA توضیحات بیشتری را در این خصوص ارائه کرده ایم.
انواع مکمل BCAA چیست؟
بعضی از مهمترین انواع مکمل bcaa شامل موارد زیر میشوند.
- BCAA با نسبت ۲:۱:۱: حاوی دو بخش لوسین، یک بخش ایزولوسین و یک بخش والین است. این نسبت برای اکثر ورزشکاران مناسب است.
- BCAA با نسبت ۴:۱:۱: حاوی چهار بخش لوسین، یک بخش ایزولوسین و یک بخش والین است. این نسبت به ورزشکاران حرفه ای توصیه می شود.
- BCAA با نسبت ۸:۱:۱: حاوی هشت بخش لوسین، یک بخش ایزولوسین و یک بخش والین است. این نسبت برای کسانی که میخواهند حجم عضلات خود را افزایش دهند و یا در دوره رژیم غذایی سخت هستند، بسیار عالی است.
همچنین برخی از تولیدکنندگان BCAA ممکن است مکمل بی سی ای ای را با مواد دیگری مانند الکارنیتین، کافئین و آرژینین ترکیب کنند. این ترکیبات ممکن است برای برخی ورزشکاران مناسب باشد.
اثرات منفی BCAA چیست؟
حال که متوجه شدید انواع بی سی ای ای چیست، بد نیست با عوارض بی سی ای ای نیز آشنا شوید. در ادامه مهمترین اثرات منفی این مکمل را توضیح می دهیم.
خطرناک بودن برای بیماران لوگریگ
بیماری لوگریگ منجر به از دست رفتن تدریجی عملکرد عضلات (به ویژه عضلات مخطط) میگردد و با تضعیف ماهیچهها به تدریج فرد به فلج عمومی مبتلا میشود. بهطوریکه توانایی هرگونه حرکتی از شخص سلب خواهد شد. معمولاً مبتلایان به این بیماری مدت زمان زیادی زنده نمیمانند.
متاسفانه در سالهای گذشته گزارشهایی از مرگ این بیماران بر اساس مصرف BCAA گزارش شده است. دلیل این موضوع آن است که مصرف بی سی ای ای منجر به تشدید ضعف ماهیچهها در افراد مبتلا به لوگریگ می شود و بدن را در وضعیت وخیمی قرار می دهد. در نتیجه افراد مبتلا به این بیماری به هیچ عنوان نباید از بی سی ای ای استفاده کنند.
برهم زدن تعادل در قند خون
یکی از عوارض پنهان مکمل بی سی ای ای، که کمتر درباره آن صحبت میشود، برهمزدن میزان قند خون است. دلیل این موضوع آن است که لوسین موجود در BCAA میتواند میزان تولید انسولین را در بدن بالا ببرد که باعث افت قند خون می شود. بنابراین افرادی که قند خون طبیعی ندارند باید با مراقبت بیشتری از این محصول استفاده کنند. در برخی از موارد هم مصرف مکمل BCAA به هیچ وجه توصیه نخواهد شد.
تداخل دارویی بی سی ای ای چیست؟
مصرف همزمان BCAA با بعضی از داروها میتواند منجر به کاهش اثرات مثبت آن داروها یا افزایش عوارض جانبی آنها شود. برخی از داروهایی که ممکن است با BCAA تداخل داشته باشند عبارت اند از:
- داروهای حاوی مواد محرک نظیر کافئین
- داروهای کنترل فشار خون مانند لوزارتان، کاپتوپریل و انالاپریل
- داروهای کمکی در درمان دردهای مزمن مانند گاباپنتین
- داروهای افزایش ضربان قلب مانند تربوتالین
- داروهای ضدافسردگی و ضد اضطراب
حال که فهمیدید تداخلات دارویی مکمل bcaa چیست، حتما نهایت دقت را به آن داشته باشید. برای اینکه بتوانید از آسیبهای احتمالی به دلیل تداخل دارویی پیشگیری کنید، حتما از مصرف همزمان داروهای گفته شده با بی سی ای ای خودداری نمایید یا قبل از این کار با پزشک خود مشورت کنید.
هشدار مصرف بی سی ای ای
مصرف BCAA در برخی شرایط پزشکی ایمن نیست و احتمال دارد بهعنوان یک ریسک برای سلامتی فرد در نظر گرفته شود. مهمترین هشدارهای مصرف این مکمل عبارت اند از:
- مبتلایان به بیماری های کلیوی: افرادی که از بیماریهای کلیوی رنج می برند بهتر است از این مکمل استفاده نکنند. مطالعات علمی نشان داده است که برای دفع مواد زائد حاصل از این مکمل کلیه ها باید سالم باشند.
- مبتلایان به بیماریهای کبدی: افرادی که به بیماری های کبدی حاد مبتلا هستند باید دقت بیشتری در مصرف این مکمل بدنسازی داشته باشند.
- مبتلایان به بیماری های قلبی: برخی از تحقیقات اخیر نشان داده اند که این مکمل برای افرادی که بیماری قلبی دارند هم توصیه نمیشود.
حال که متوجه شدید هشدارهای مصرف بی سی ای ای چیست پیشنهاد می کنیم آنها را جدی بگیرید.
جمع بندی در مورد اینکه مکمل BCAA چیست
در این مقاله توضیح دادیم که بی سی ای ای چیست و اثرات مثبت و منفی آن کدام است. سپس به ذکر تداخلات دارویی و هشدارهای مصرف این مکمل پرداختیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
در صورتی که تصمیم به خرید مکمل BCAA گرفته اید می توانید به لینک زیر در بخش فروشگاه بتادارو مراجعه کنید:
داروخانه آنلاین بتادارو دارای مجوز رسمی از معاونت غذا و دارو است و تمام محصولات خود را با ضمانت اصالت عرضه می کند.
منابع:
- https://www.gnc.com/learn/fitness/what-are-bcaas.html
- https://nakednutrition.com/blogs/supplements/what-are-bcaas
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/branched-chain-amino-acid
شما کانال تلگرام هم دارین؟
این موضوع یکی از موضوعات موردعلاقه منه
خیلی دنبال این موضوع بودم. مرسی
آدرس داروخانه شما کجاست؟
بی نظیر هستید
مثل همیشه عالی و کاربردی